NEDEN BİTLİS BALI?

Bitlis İli; iklimi,coğrafyası ve bitki çeşitliliği bakımından ülkemizde arıcılık faliyetlerine ve bal üretimine en elverişli merkezlerin başında yer almaktadır.

Bitlis ilindeki arazi yapısının %85’i yayla ve meralardan %71’de yüksekliği 2000 metreyi aşan yüksek dağlardan oluşmaktadır Yayla ve meraların büyük çoğunluğu endemik ve tıbbi bitki örtüsüne sahip doğal floradan oluşmaktadır.

Bu yayla ve meralarda elde edilen bal ve diğer arı ürünlerinin içeriğinde kültür bitkileri ve ağaçların çiçeklerinden alınmış nektar bulunmamaktadır. Bitlis ili ve çevresinde üretilen bal ve arı ürünleri organik bir ortamda yetişmektedir.

Bal ve diğer arı ürünleri kirlilikten en fazla etkilenen gıda ürünleri arasında yer almaktadır. Bal arıları bal yapımında kulanmak üzere çiçek nektarı ve salgı toplama sırasında doğada zararlı ve zararsız olan pek çok yüzeye temas ederler. Bu yüzeyler toprak, hava ve su kaynaklarıdır. Bal arıları bu yüzeylerdeki zararlı elementleri bal ve diğer arı ürünlerine yansıtabilirler. Bu nedenle bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminin yapıldığı ortamın mutlaka temiz olması gerekir.

Arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Bitlis iline bağlı 359 köy ve 290 mezranın hiçbir yerinde herhangi bir endüstri ve sanayi kuruluşu bulunmamaktadır. Geniş tarım arazilerinin bulunmadığı Bitlis yöresinde zirai ilaçlama yapılmaması arıcılık faaliyetleri ve bal üretimi için organik ve temiz bir ortam sağlamaktadır.

Bitlis’in yüksek dağ ve yaylarının eteklerinde üretilen Bitlis balı bitkisel kaynakların zenginliği ve üretildiği doğal ortam nedeniyle kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından Dünya’da ve Türkiye’de üretilen diğer ballardan daha kaliteli ve üstün özelliklere sahiptir.

Bitlis balı, renk, koku, lezzet, kıvam ve aroma bakımından emsallerinden daha farklı özelliklere sahiptir. Bitlis balının akıcılığı yavaş, bünyesi oldukça sıkı ve prolin değerleri oldukça yüksektir.

Genellikle ballar elde edildikleri bitkisel kaynakların türüne, üretildikleri yörenin yüksekliğine ve balın hasat zamanına göre akıcılık, koyuluk ve olgunluk gösterirler. Bitlis’in yüksek yayla ve dağlarının eteklerinde doğal floradan üretilen çiçek balları daha akıcı olup lezzet ve aroma bakımından daha üstündür.

Kısacası, bir balı kaliteli ve üstün kılan bütün parametreler Bitlis balında mevcuttur. Bal en kolay hile karıştırılan ve hilesi en zor anlaşılan gıda maddelerinin başında yer almaktadır. Son zamanlarda bazı açgözlü üreticilerin ve ambalajcı satıcıların balda yaptıkları sahtecilik ve aldatıcı reklam kampanyaları toplumun bala olan güvenini sarsmıştır. İnsanlık için en değerli beslenme ve şifa kaynağı olan balda sahteciliği önlemek ve balın bozulan imajını düzeltmek için sorumlu kurumlar başta olmak üzere arı yetiştiricileri birliklerine ve tüketicilere de görev düşmektedir.

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak toplumun bala olan güvenini sağlamak, balın bozulan imajını düzeltmek için üretimde güvenlik ve izlenebilir bir denetim ve kontrol sisteminin vazgeçilmez bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiği kanısındayız.

Bu hususta tüketicilerin de kendilerine düşen görevlerini yapmaları; üretim maliyetlerinin altında satılan ballardan uzak durmaları; izinsiz ve etiketsiz balı tüketmemeleri ve karşılaştıkları olumsuzluk ve uygunsuzlukları’ALO174 GIDA HATTI’ na bildirmeleri gerekmektedir.

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği, kendi sorumluluğunun gereği olarak baldaki sahtecilik ile mücadele etmekte, işini vicdanı ile yapan üreticilerin ürettiği gerçek ve sağlıklı ballarını analiz ederek seçmekte ve kendi tesislerinde paketleyerek tüketicilere sunmaktadır.

Bitlis Arıcılar Birliği ve Bitlis Arıcık Balcılık A.Ş toplumun en geniş kesimine gerçek ve sağlıklı bir ürün sunmanın sorumluluğunu taşıyacak; bu sorumluluğun gereği olarakta bal ve diğer arı ürünlerinin üretim ve pazarlamasında gıda etiğine uymayanlarla kararlıkla mücadele edecektir.

Medeni AVCİL
Bitls İli Arı Yetiştiriceleri Birliği Başkanı